Biserica din satul-nou Fantanele, a primit binecuvantare de la IPS Teofan

    Biserica din satul-nou Fantanele jud Iasi, a primit binecuvantare de la Inaltpreasfintitul Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei.


   In dimineata zilei de 21 octombrie, parintele Teofan, a sfintit un lacas de cult construit in comuna Fantanele, judetul Iasi, cu hramul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel si Sfantului Mare Mucenic Dimitrie

   Sute de persoane au asistat sambata dimineata la sfintirea bisericilor „Sfintii Petru si Pavel” si „Sfantul Dimitri” din Satul-nou Fantanele, alaturi de oficialitati locale si judetene.

   Dupa intampinarea ierarhului, clericii au inconjurat locasul de cult, s-au citit diferite pasaje scripturistice, iar Parintele Mitropolit a uns zidurile exterioare cu Sfantul si Marele Mir. In continuare, soborul s-a indreptat spre altarul bisericii, iar dupa sfintire si pecetluirea Sfintei Mese, IPS Teofan a binecuvantat catapeteasma sfantului locas.

   Pe un podium special amenajat in curtea parohiei, clericii au oficiat Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie. Raspunsurile liturgice au fost oferite de un grup de psalti, dirijat de studentul teolog Andrei Carpiuc.

In cuvantul rostit catre cei prezenti, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei a explicat pericopa evanghelica citita, evidentiind totodata cateva calitati pe care le-a avut sutasul din Capernaum:

   Se cuvine a fi si noi cumva legati de taina acestui barbat, sutasul din Capernaum. Suntem chemati a intelege importanta a patru lucruri: cat de important este sa fii ctitor de biserica, cat de important este sa ai mila, cat de important este sa-ti recunosti pacatul si cat de important este sa ai credinta in Dumnezeu. Putem spune ca aceste patru lucruri il definesc pe om. Nu e usor sa zidesti o biserica, si cat de minunat este sa ai prilejul sa ajuti la ridicarea unei biserici! Uneori sa cresti tu odata cu cresterea zidurilor bisericii, sa te identifici cu biserica, sa simti ca ea apartine intr-o oarecare masura si tie, ca si tu ai venit cu o caramida, cu o zi de munca, cu un banut, cu o rugaciune. In al doilea rand, crestinul este chemat sa aiba mila, mila de sufletul sau, tamaduindu-l prin rugaciune si fapte bune, sa aiba mila de cei cu care vietuieste, membrii familiei sale, pe cei pe care ii are in subordine, precum capetenia de oaste din Evanghelia de astazi. Sa ai mila este lucru mare, sa fii milostiv este lucru crestinesc prin excelenta. Sa te rogi si sa-l ajuti pe cel care se afla in suferinta, prin aceasta se arata identitatea de crestin. In al treilea rand, crestinul se identifica prin urmatorul fapt: recunoaste ca este un om pacatos si nu judeca pe altul pentru pacatele sale. In al patrulea rand, crestinul se identifica cu taria credintei in Dumnezeu pe care am vazut-o la acest sutas: credinta ca Dumnezeu exista, ca este milostiv, ca se afla in Sfanta si Dumnezeiasca Impartasanie, toate sunt acte ale credintei spre care suntem chemati si noi sa ne indreptam.


   Pentru munca rodnica desfasurata in cadrul comunitatii parohiale si pentru construirea si infrumusetarea bisericii, preotul paroh Marian Marin, a fost hirotesit iconom stavrofor. Intocmai si fostul paroh, parintele Ioan Badilita de la Biserica „Sfantul Nicolae” Chiperesti – Tutora, a primit din partea chiriarhului acelasi rang bisericesc.

   Cei care au sprijinit zidirea locasului si au fost alaturi de-a lungul timpului de preotii parohi au fost rasplatiti de IPS Teofan cu distinctii de vrednicie.

Sfintirea Biserici din satul-nou Fantanele, jud. Iasi



Date din hrisovul de sfintire


   Piatra de temelie a fost pusa, cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, de parintele Nicolae Craciun, protopop de Harlau, la data de 4 iunie 2006. Punerea pietrei si zidirea demisolului pana la radier s-au efectuat in perioada 2006-2008, sub pastorirea parintelui Petrica Cristinel Stavarache. Intre anii 2008-2010, sub coordonarea preotului Pavel Apostol, s-au continuat lucrarile de zidarie si s-a turnat bolta. Intre anii 2010-2018, cu implicarea parintelui Ioan Badilita, a fost realizat acoperisul bisericii, s-a montat tamplaria, a fost finalizata fatada cu tencuiala decorativa si s-a inceput sculptarea catapetesmei. Din anul 2018, lucrarile au fost continuate de actualul paroh, iar biserica a fost pregatita pentru slujba de tarnosire.

sursa:doxologia.ro 

Galerie FOTO


Comentarii